top of page

L’Escola alternativa que educa per viure

L’Escola Miquel Martí i Pol educa els seus alumnes a través de projectes i sense exàmens

Els alumnes de l’escola Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) no estan subjectes a la pressió dels exàmens, sinó que treballen a través de projectes educatius. Els nens i nenes estudien els mateixos continguts que a una escola convencional però de manera diferent. Aquest sistema d’educació alternatiu cada dia té més força a les escoles. Alícia Fernández, membre de l’AMPA de l’escola, ens explica que els professors i professores elaboren tot el material necessari per a les classes, adaptant-se als alumnes i marcant el ritme de treball: “D’aquesta manera els alumnes són els protagonistes de l’aprenentatge”, afegeix l’Alícia.

 

A la classe de l’ Alex, que cursa sisè de primària, estan treballant actualment les edats històriques i, per fer-ho, la classe es distribueix en grups de treball, cadascun dels quals escull l’Edat sobre la qual vol investigar i, posteriorment, explicar als seus companys. El grup de l’Alex ha escollit l’Edat Contemporània, sobre la qual han d’explicar diversos conflictes bèl·lics d’aquella època, com les dues Guerres Mundials, la Guerra Freda i la Guerra del Vietnam. Les classes són molt dinàmiques, els alumnes acostumen a treballar en equips i aprenen a través d’activitats, jocs o treballs, ajudant-se entre ells i, per descomptat, amb el reforç del professor o professora. “D’aquesta manera, els alumnes aprenen millor, comprenen millor, els hi resulta molt més motivador i gaudeixen molt del que fan”, diu l’Alícia.

 

Segons l’escola, l’objectiu d’aquest model educatiu és “formar persones”, potenciant les habilitats socials dels infants, ja que treballen molt en grup, i incloent-hi una part d’educació emocional.

 

Els principis bàsics d’aquesta escola són valorar l’esforç de l’alumnat, responsabilitzar-los i fer-los conscients del seu protagonisme, fomentar l’adquisició de competències i no només de coneixements teòrics, aconseguir autonomia i potenciar la seva autoestima i les seves iniciatives.

Segons l’Alícia Fernández, les principals avantatges d’aquest model educatiu són que prepara als alumnes per a la vida real, que augmenta la seva motivació, que millora la connexió entre l’escola i la vida fora amb les famílies i que augmenta les habilitats socials dels infants.

 

No obstant totes aquestes avantatges, aquest model escolar requereix canvis en la formació del professorat i hi ha pocs instituts i universitats adaptats al model per projectes, així que els alumnes han d’adaptar-se a un nou sistema en acabar l’escola. A més, hi manquen recursos tecnològics.

 

Durant la seva edat escolar, “els nens i nenes descobreixen el gust per aprendre, dintre d’un ambient estimulant i acollidor”, diu l’Alícia. A la Miquel Martí i Pol “es viu l’educació i s’educa per viure”.

​

Per Cristina Polanco. 

© 2023 para Skyline

Creado conWix.com

bottom of page