top of page

El paradigma d'estancament de l’educació pública a Catalunya

​

L’educació a Catalunya compta amb diversos models educatius que van des de l’escola pública fins la concertada privada. La selecció d’un d'ells és d’actualitat ja que el passat dia 9 d’abril va finalitzar el període de preinscripció escolar. La FaPaC, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, a favor de l'educació pública, ens rep per comentar l’estat de l'educació a Catalunya.​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

                         

                          Font: Twitter FaPaC                

   

Són les nou i quaranta cinc i el carrer Cartagena de Barcelona es troba en calma. Aquesta sensació provocada per la poca gent que hi passeja es veu reforçada per la grisor del cel i la pluja que mulla les rajoles petites i quadrades del mateix color. Les condicions meteorològiques provoquen una percepció d'excessiva relaxació i, a més, avui és Sant Jordi, per la qual cosa les ganes de treballar no són les mateixes que un dia ordinari. No obstant, en un àtic d'aquesta via, l’acció diària de la FaPaC, la Federació d’Associacions d’AMPA de Catalunya, no s’atura.

 

Parets grises, llums i alguns mobles blancs contrasten amb el negre de les cadires i els ordinadors. El treball diari es realitza en vàries sales amb aquestes característiques i, en aquest sentit, segons ens explica la directora de l'organització, Lidón Gasull, disposen de vàries àrees que realitzen un treball diferent. “Tenim una de formació, d’administració, de comunicació, una jurídica i un observatori”. Cal destacar que l’observatori analitza aquelles dades publicades en referència a l’educació per després publicar informes i que comunicació difon el seu missatge, entre d'altres, a xarxes socials. Amb tot això l'objectiu és millorar la qualitat de l'educació pública catalana.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                         

                           Font: elaboració pròpia.              

​

Recentment s’acabava la preinscripció escolar. La FaPaC denunciava la publicació de dades falses per part de la Conselleria d’Educació i detectava un tracte de favor cap a l’escola concertada dient que pel curs vinent de P3 es tancaran 15 grups d’escola pública i s’obriran 44 de concertada, segons recollia Nació Digital. “Portem molts anys esperant a què es creïn més places públiques i es vagin eliminant les d’escola concertada. Hi ha un desequilibri: per una part les famílies estan demanant plaça pública i en canvi l’administració no l’està oferint”. Respecte a aquesta afirmació contrasta l'opinió de Carles Camí, president de la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, qui en un article publicat a Expansión explicava que des de l’escola concertada “no han pogut créixer” tot i la demanda existent.

​

Sens dubte la defensa de la titularitat pública és molt important per la FaPaC, però també ho és la paraula "inclusiva", la qual apareix pintada de color gris en una de les parets de l'edifici, juntament amb altres que defineixen el que és l'educació per l'associació. Aquí la Conselleria torna a fallar: “es va aprovar el decret d’inclusió l’anterior govern”, diu Gasull, a l’hora que afirma que malgrat això no s’ha posat en funcionament per part de cap dels dos últims executius.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

                                   

                                 

 

 

                                    Font: elaboració pròpia.  

​

​

​Aquest estancament és un símptoma de l’educació pública a Catalunya. Segons l'entrevistada, bàsicament el que està fent l’actual govern es seguir les pautes de l’anterior, “estem en stand-by”. La deixadesa també es nota respecte a un infrafinançament del model públic. Des de l'associació denuncien una falta de transparència en aquestes dades, cosa que els impedeix saber quines quantitats totals es destinen al model públic i quines al concertat. Tot i això, Gasull exposa que “l’única partida que s’ha vist incrementada ha sigut la destinada a concerts educatius”, mentre que la referent a l’educació pública s’ha mantingut estable des de 2010.

 

Aquestes mancances pel que fa a les places públiques, el finançament i la inclusió no aturen a la FaPaC, al contrari, l’animen a seguir la seva lluita en favor d’una educació millor o com diu el cartell a l’entrada de la seva seu, “per una educació de qualitat”.

​​

Autor: Eric Donate.

primera foto.png
foto 2.jpg
foto3.jpg

© 2023 para Skyline

Creado conWix.com

bottom of page